Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Οινοποιείο Νικολαϊδη βρίσκεται στο χωριό Ανώγυρα της επαρχίας Λεμεσού, σε ένα οροπέδιο 400-600 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή παραδοσιακά αμπελουργική στην οποία φυτεύτηκαν τα πρώτα κλήματα κυπριακών ποικιλιών. Οι εξαιρετικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής με κύριο χαρακτηριστικό το μεσογειακό κλίμα και τα φτωχά αργιλοασβεστούχα εδάφη είναι πραγματικά δώρα της φύσης για καλό, ποιοτικό κρασί.

Η παράδοση της οικογένειας Νικολαϊδη για τρεις και πλέον γενιές είναι άρρηκτα δεμένη με την τέχνη της οινοποιίας την οποία συντηρεί, προάγει και αναβαθμίζει με συνέπεια και συνέχεια στο χώρο και το χρόνο.

Πρώτος δούλεψε στο αμπέλι και το κρασί ο παππούς Νικόλας, παραδοσιακός κατασκευαστής κρασιού, ούζου και ζιβανίας. Στα μέσα του αιώνα μας, ξεκίνησε να παράγει κρασί σε εποχές που τα πιεστήρια δεν υπήρχαν και η πίεση γινόταν με τα πόδια, στο γνωστό πατητήρι, όταν οι μεταγγίσεις γίνονταν με χειρονακτικά μέσα και η μεταφορά του τρύγου μέσα στα παραδοσιακά κοφίνια και πάνω στα γαϊδούρια.

Το 1986 η σκυτάλη πέρασε στα παιδιά του Νικόλα Νικολαϊδη, Αγαθοκλή και Χρύσανθο. Η πρώτη τους οινοποίηση , μόνο 600 φιάλες κρασί, έγινε στα πήλινα πιθάρια του πατέρα τους. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες 10 εκταρίων, καλλιεργούνται και αναπληρώνονται και με νέες ευρωπαϊκές ποικιλίες, ενώ σήμερα, 20 χρόνια μετά την πρώτη οινοποίηση, οινοποιούνται 100 χιλιάδες φιάλες, κρασί ετησίως.

Το καθήκον να συνεχίσει το οικογενειακό όνειρο έχει αναλάβει τώρα ο νεότερος της οικογένειας .Ο Νίκος Νικολαϊδης από μικρός είχε δεθεί με το αντικείμενο, όταν πήγαινε με τον παππού και την υπόλοιπη οικογένεια στον τρύγο, παρακολουθούσε, βοηθούσε και γενικότερα μάθαινε τι σημαίνει το αμπέλι και το κρασί. Μετά τη στρατιωτική του θητεία έφυγε για σπουδές στη νότια Γαλλία και συγκεκριμένα στο Montpellier όπου βρίσκεται η αρχαιότερη σχολή αμπελουργίας οινολογίας της χώρας. Κατά την διάρκεια των σπουδών του έκανε πρακτική σε πολλά οινοποιεία και συνεταιρισμούς όπου εκπαιδεύτηκε σε διάφορες τεχνικές εφαρμογές αμπελουργίας οινολογίας.

Με την επιστροφή του έβαλε σε εφαρμογή τα νέα συστήματα καλλιέργειας γραμμωτών αμπελώνων ενώ οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου έχουν εκσυγχρονιστεί με συστήματα ψύξης, ανοξείδωτες δεξαμενές περιορισμένων όγκων, πνευματικό πιεστήριο και νέες γραμμές εμφιάλωσης όπως επίσης δρύινα βαρέλια ζύμωσης και ωρίμανσης.

Στο πλαίσιο της τεχνικής και ποιοτικής αναβάθμισης και της όσο το δυνατόν στενότερης επαφής με την Γαλλία μια χώρα πολύ γνωστή για τα εκλεκτά κρασιά της, το οινοποιείο Νικολαϊδη έχει ως σύμβουλο για τα κρασιά και ιδιαίτερα για τους ιδιόκτητους αμπελώνες του, το Γάλλο καθηγητή Αndre Crespy, δόκτορα αμπελουργίας και μηχανικό αγρονομίας, ο οποίος διδάσκει στη σχολή του Montpellier.

Στο πέρασμα των αιώνων, το κρασί πάντα αποτελούσε πηγή έμπνευσης. Είναι παραδεχτό ότι η ιστορία του κρασιού ταυτίζεται μ αυτήν του ανθρώπου. Οι επιστήμονες δέχονται πως ο πολιτισμός άρχισε όταν ο άνθρωπος έπαψε να ζει νομαδική ζωή, καλλιέργησε τη γη και δέθηκε μαζί της και ένα από τα φυτά που έδεσαν τον άνθρωπο με τη γη είναι το αμπέλι.

Η οικογένεια Νικολαϊδη έχει «παντρέψει» την τεχνική της οινοποίησης με την τέχνη της ζωγραφικής χρησιμοποιώντας για ετικέτες των κρασιών του Οινοποιείου Αμπελώνες Νικολαϊδη πίνακες του καταξιωμένου ζωγράφου John Corbidge ο οποίος εδώ και χρόνια έζησε και εμπνεύστηκε στο τόπο μας.

Όταν η έμπνευση συνδυάζεται με το πάθος, το μεράκι, την πείρα, και την επιστημονική γνώση, δεν μπορεί παρά το αποτέλεσμα να είναι κρασιά μοναδικής ποιότητας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Nicolaides Winery
Kokkinon 2, Anogyra, 4603 Limassol, Cyprus
Tel/Fax: +357 25 221709
E. nicos@nicolaideswinery.com W. www.nicolaideswinery.com